Od tisku po digitální obraz: Rozdíl mezi CMYK a RGB

Ve světě digitálního designu dominují dva barevné režimy.

Ve světě digitálního designu dominují dva barevné modely, které se používají pro reprodukci barev - CMYK a RGB. Každý z nich má své vlastní využití a rozdílné vlastnosti. V tomto článku se podíváme na rozdíl mezi CMYK a RGB, jejich funkce, použití a jak se liší ve výsledných barvách. Každý z nich má své vlastní využití a rozdílné vlastnosti. V tomto článku se podíváme na rozdíl mezi CMYK a RGB, jejich funkce, použití a jak se liší ve výsledných barvách.

CMYK: Pro tisk a tiskové médium CMYK je zkratka pro čtyři základní barvy používané ve tisku - cyan (modrá), magenta (purpurová), yellow (žlutá) a key (černá). Tento model je založen na míchání těchto barev v různých poměrech, aby se dosáhlo širokého spektra barev. Každá z těchto barev je reprezentována percentuálním podílem, který určuje její intenzitu. Například čistá modrá je reprezentována jako 100% cyan a žádný z podílů ostatních barev.

CMYK je ideální pro tisk, protože odpovídá procesu tisku, který používá čtyři barvy pro vytvoření obrazu na papíře. Tento model je schopen reprodukovat širokou škálu barev, včetně tmavých a sytých odstínů. Nicméně, pokud je snímek zobrazen na digitálním displeji, který používá jiný barevný model, může docházet ke změně výsledných barev.

RGB: Pro digitální zobrazení RGB znamená červená (red), zelená (green) a modrá (blue)- tři primární barvy používané v digitálním zobrazení. Tento model je založen na aditivním míchání těchto barev, kdy se přidáváním různého množství každé barvy vytváří různé odstíny. Kombinace maximální intenzity všech tří barev vytváří bílou barvu, zatímco absence všech tří barev vytváří černou.

RGB je nejvhodnější pro digitální zobrazení, jako jsou monitory, televize nebo projekční zařízení. Tento model dokáže reprodukovat jasné a syté barvy, které mají široký barevný rozsah. Pro tisk však RGB model neposkytuje věrnou reprodukci barev, protože tiskové zařízení používá jiné barvy a techniku.

Jaký je tedy rozdíl mezi CMYK a RGB?

Hlavním rozdílem mezi CMYK a RGB je jejich použití a způsob míchání barev. CMYK je určený pro tisk a používá čtyři základní barvy, zatímco RGB je určený pro digitální zobrazení a používá tři primární barvy. CMYK je vhodný pro reprodukci barev v tiskovém médiu, zatímco RGB je vhodný pro zobrazení na monitorech a digitálních zařízeních.Dalším rozdílem je výsledná paleta barev. CMYK model je omezenější v reprodukci jasných a sytých barev, zejména při tisku. RGB model naopak poskytuje širší spektrum barev a je schopen zobrazit jasné a syté odstíny.

CMYK a RGB jsou dva hlavní barevné modely používané v tisku a digitálním zobrazení. CMYK je vhodný pro tisk a používá čtyři základní barvy, zatímco RGB je vhodný pro digitální zobrazení a používá tři primární barvy. Je důležité zohlednit tyto rozdíly při práci s grafickými materiály, aby byla dosažena přesná reprodukce barev v různých médiích.

Our other articles